Saturday, January 13, 2007

Utajená historie

„Historie osídlení planety od okamžiku, kdy sem vaši lidé přišli, až po současnou dobu. Zvlášť důležité je pro mě znát období maximální zalidněnosti a pak prudkého úbytku obyvatelstva. Ovšem s ekonomickými údaji a změnou vládnoucí ideologie."
„Všechno, co se týká našeho příchodu na planetu, je tajné. Stejně tak je zakázáno poskytovat informace o období Veliké bídy a Moudrého zákazu." „To nechápu."
„Vládci Jan-Jachu nedovolí nikomu studovat takzvané zakázané historické epochy."
„Neuvěřitelné! Myslím, že tu jde o nějaké nedorozumění. Zatím mě seznamte alespoň s historií, která je povolená, ale s přesnými ekonomickými ukazateli a statistickými daty výpočetních strojů." „Údaje výpočetních strojů se nikomu neukazují a nikdy se neukazovaly. Jednotlivé éry zpracovávají speciálně vybraní lidé, a tajně. Zveřejňuje se jen to, co je povoleno." „Jaký význam pak mají takové zprávy pro vědu?" „Skoro žádný. Každé období ukázali vládci tak, jak jim to vyhovovalo." „Bylo by možné získat skutečná fakta?" „Jenom nepřímo, v rukopisných memoárech a v literárních dílech, která unikla cenzuře nebo zničení." Fai Rodis vstala. Inženýr se také zvedl a stál se skloněnou hlavou. Bylo vidět, že se jako vědecký pracovník stydí za své ponižující a otrocké postavení. Rodis mu položila ruku na rameno. „Tak to také uděláme," řekla měkce. „Nejdřív obecný nástin historie v povolené míře, a pak se pokuste sehnat všechno, co zůstalo nedotčeno minulými cenzurami, nucenými opravami a přímou dezinformací. Nebuďte smutný, na Zemi byly podobné epochy. A co se stalo pak, to brzy uvidíte." Inženýr ji mlčky doprovodil do paláce.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home