Sunday, December 24, 2006

Kdy mi mi ukážete filmy ze země?

Dlouhé mírně šikmé oči pod lomeným obočím hleděly upřeně a panovačně, rty velkých úst se zvednutými koutky byly pevně stisknuté a vyjadřovaly nespokojenost. Zůstala stát a bez okolků si prohlížela svého hosta. Rodis jí první vyšla vstříc. „Nemylte se," řekla mírně, „jste nesporně krásná, ale nejkrásnější ze všech být nemůžete, jako nikdo ve vesmíru. Krása má nekonečně mnoho odstínů, v tom spočívá rozmanitost světa." Vládcova žena přimhouřila tmavohnědé oči a vztáhla ruku velkomyslným gestem, v němž bylo cosi hraného a dětského zároveň. Fai Rodis, která si už osvojila tormanské způsoby, opatrně stiskla její úzkou dlaň. „Jak vám říkají, návštěvnice ze Země?" zeptala se trhaně, vysokým ostrým hlasem, jako by udělovala rozkaz. „Fai Rodis."
„Zní to pěkně, i když my jsme zvyklí na jiná hlásková spojení. Já jsem Jantre Jachach, zkráceně Jan-Jach ..." „Nazvali vás podle jména planety!" zvolala Rodis. „To se hodí pro ženu nejvyššího vládce." Na rtech Tormanťanky se mihl povýšený úsměv: „Co vás napadá! Planetě dali mé jméno." „To přece není možné! Přejmenovávat planetu, kdykoli se objeví nová vládkyně. Co ohromné a zbytečné práce je pak s přepisováním všech názvů, jaký zmatek tím vznikne v knihách!" „Starosti se změnou jmen, to je maličkost!" vmísil se do rozhovoru Čojo Čagas. „Naši lidé nemají dost práce, a síly se na to vždycky najdou." Fai Rodis poprvé upadla do rozpaků. Mlčky stála před vládcem planety a jeho ženou. Oba svým způsobem vycítili její stísněnost a usoudili, že nastal příhodný okamžik pro zakončení audience. „Dole ve Žlutém sále čeká inženýr, který byl určen, aby vám pomáhal při získávání informací. Bude tu stále a přijde okamžitě, jakmile ho zavoláte." „Řekl jste inženýr?" zeptala se pro jistotu Rodis. „Počítala jsem s historikem. Vždyť se vůbec nevyznám y otázkách technologie. Kromě toho u nás na Zemi je historie nejdůležitější vědecká disciplína, věda věd."
„K disponování informacemi je zapotřebí inženýr. U nás to tak je." Čojo Čagas se shovívavě usmál. „Děkuji," uklonila se Fai. „Ó, uvidíme se ještě nejednou! Kdy mi ukážete filmy o Zemi?" „Kdykoli si budete přát."

0 Comments:

Post a Comment

<< Home