Monday, December 12, 2005

Y9tra p5istaneme

„Čedi s Fai dosud pracují. Naší lingvistce se podařilo získat dostatečně dlouhé texty, z nichž se dá Amatovou metodou odvodit struktura jazyka. Fai Rodis chce, abychom už ovládali řeč Tormanťanů, až se přiblížíme k planetě a budeme sledovat její televizní přenosy." Netrvalo dlouho a Temný plamen se dostal nepozorovaně na oběžnou dráhu ve výšce necelého poloměru planety, a aby zbytečně neplýtval energií, zvýšil relativní rychlost. Čedi a Fai rozvěsily v kruhovém sále hypnotické tabulky s texty v tormanském jazyce a každý člen posádky, jakmile skončil svou bezodkladnou práci, přicházel sem, hloubal nad lingvistickými schématy, odposlouchával a současně si podvědomě zafixovával v paměti zvuk a smysl cizí řeči. Jazyk na Tormansu stejně jako na Zemi byl celoplanetární, ale zbytky rozdílných dialektů se zachovaly na obou polokoulích, jež tormanští vědci dělili na Přední a Zadní, jinak také na polokoule Života a Smrti. Ale posádka Temného plamene analogicky s poměry na Zemi označovala přední část planety, natočenou ve směru rotace, jako polokouli Severní, zadní pak
jako Jižní. Jazyk Tormanťanů nebyl zvlášť obtížný, ale kladl vysoké nároky na výslovnost, protože mnohá slova měnila rozdílnou intonací svůj význam. Největší potíže s ním měl Grif Rift. A když se Čedi zmínila, že Fai Rodis hodlá ze zápisů paměťových strojů zkoumat tormanťanské písmo, nastalo všeobecné pobouření.
„Učit se ještě i písmo!" povzdechl si komicky Vir Norin. „Jak dlouho tu ještě budeme pojetovat?" „Dlouho ne," utěšila ho Čedi. „Teď už to bude zajímavější. Olla právě začala zachycovat televizní přenosy. Nejpozději zítra uvidíme život na Tormansu."

0 Comments:

Post a Comment

<< Home