Monday, November 28, 2005

Automatická zpráva

Měla také jeden vzdálený satelit s rovníkovou rotací. Astronauti dobře znali čistý azur rodné planety, který je s ubývající vzdáleností stále jasnější. Tormans však vypadal temně modrý, s fialovým odstínem v místech, kde hustý oblačný příkrov odrážel a rozptyloval paprsky rudého slunce.
Tmavomodrá koule visela na černém nebi a pod ní plul sotva rozeznatelný popelavý kotouček měsíce. „Tormans byl kdysi určitě třetí planetou," pronesl hlasitě Tor Lik. „První už zřejmě dávno spadla na rudé slunce, jak tomu bude i s naším Merkurem. Tahle hvězda je starší..." Astrofyzik zmlkl a zahleděl se na přijímací obrazovku předních lokátorů, kde se rýsoval oblouk ze samých teček. Grif Rift se vrhl k pultu, ale Olla Dez ho předešla a zapojila síť. V protáhlém okénku pod lokátorem se míhaly řady vertikálně položených sloupečků a překladový stroj začal bez přestání opakovat noty dag. „Jazyk Okruhu!" vyhrkl Grif.
Olla změnila index překladového stroje a v okénku příjmu běžela teď čísla 02, 02, 02, 02... Z Tormansu přicházely poznávací značky galaktických stanic Velikého okruhu. Volaly hvězdolet.
Jakési neuvěřitelně citlivé lokátory zaměřily blížící se Temný plamen a hovoří k němu teď v jazyce společném pro milióny planet galaktických i mimogalaktických hvězdných soustav, spojených ve Velikém okruhu. I Galaxie M-31, čili Mlhovina v Andromedě, spojila konečně s pomocí paprskových hvězdoletu kolosální moc rozumu vlastního Okruhu s naším. A kódovaná řeč, dešifrovaná synem Země, nezapomenutelným Kamem Amatem, zní teď v obvyklých symbolech z planety Tormans!
Jak nesprávné byly pozemské představy o této planetě! Jsou-li Tormanťané součástí Velikého okruhu, znají-li jeho jazyk a vyměňují-li si zkušenosti se svými inteligentními spolubratry, pak neexistuje žádná planeta Utrpení. Je to mýtus, omyl, zaviněný náhodným nepochopením. Myšlení Cefeanů se zřejmě značně liší od chápání obyvatel souhvězdí Draka, kteří poslali paprskový hvězdolet na 26. úsek, a stanice Velikého okruhu si to nemohla ověřit, když předávala zprávu Zemi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home