Wednesday, November 23, 2005

Vynoření

Strach před realitou dříve vždycky ovládal člověka, nezvyklého od dětství na boj
se silami přírody. Vždyť dokonce i ona, dokonale zdravá a psychicky speciálně připravená pro svůj úkol, chvěje se v tomto okamžiku před fundamentálními strukturami skutečného kosmu. Jak pevné a odhodlané jsou tváře jejích druhů v boji s nepřátelskými silami Tamasu, v jehož temném anti-prostoru a antičase mizí beze stopy nejen člověk, ale i celé galaxie jako zrnka písku...!
Křišťálový sloup náhle pohasl a kabinou zazněl nový zvuk jako akord basové struny. Fai Rodis instinktem pochopila, že Temný plamen dosáhl bodu výstupu z nulového prostoru. S jejím tělem se dělo cosi zvláštního. Klesalo, nebo stoupalo? Roztahovalo se, nebo smršťovalo? Neuměla si to představit. Všechny obvyklé pocity z ní vyprchaly. Jako by plavala v řece zapomnění. Necítila chlad ani teplo, nevnímala světlo ani tmu, nevěděla, kde je nahoře a kde dole. Mozek bez orientačních bodů vypověděl poslušnost. Tupé myšlenky jí monotónně kroužily hlavou a donekonečna se opakovaly. Nezakoušela strach ani radost, nechápala svůj stav, v němž už byl obsažen rodící se život, ale zatím stejně nesmyslný jako před miliardami let. Vtom cosi neznámého roztrhlo uzavřený kruh Fainých myšlenek a její vědomí se opět otevřelo vnějšímu světu. Vrátila se z nebytí...
Fai uviděla množství nádherně zářících hvězd. Ale pruhy a kulovité útvary planoucí hmoty se právě přemístily k levému spodnímu okraji obrazovek. Vpředu napravo, v černé kosmické tmě, svítilo souhvězdí pěti Rudých sluncí, a trochu stranou ještě dvě další bledé hvězdy.
Grif Rift se zvedl a přejel si dlaněmi obličej, jako by ze sebe smýval únavu. Div Simbel manipuloval číselníkovými disky na řídicím pultu. Hvězdolet se několikrát zachvěl jako uklidňující se zvíře a znehybněl. Nezměrná hluboká radost zalila Faino nitro. Podobný pocit zakouší asi člověk, když po dlouhém trmácení ve zkázonosné jeskyni uvidí opět modré nebe, ucítí teplé slunce a svěží vůni trávy. Usmála se na Grifa, Čedi i oba astronavigátory, kteří se chystali sjet výtahem do sálu s počítači. Před oválnými dveřmi se znenadání objevil Gen Atal. Pohnul zelenou pákou a masivní dveře se odsunuly napravo. Inženýr kosmické ochrany přistoupil k Čedi zároveň s Grifem Riftem. „Hotovo!" řekl Grif. „Ostatní je věc astrqnavigátorů. Jistě nám brzy řeknou, v jaké vzdálenosti od cíle jsme se vynořili. Jaký je váš názor, Dive?"

0 Comments:

Post a Comment

<< Home