Monday, November 14, 2005

U tormansu

„Ale proč tedy Tormans? Možná že situace na planetě není vůbec tak špatná a učitel Fai Rodis jen vzkřísil dávný mýtus. Říkalo se, že pojmenoval planetu příliš ukvapeně, jenom na podkladě předběžných údajů. Orbitální demografické profily expedice z Cefea ukazují na patnáct miliard obyvatel. Koloběh vodních mas i charakter povrchu planety vylučují možnost biologické prosperity při tak obrovském počtu lidí. Zabránit hladu se dá jen tehdy, jestliže na planetě objevili nebo prostřednictvím Okruhu přijali vědecké poznatky o výrobě syntetické potravy. S Velikým okruhem však spojení nenavázali, a že celá planeta odmítla přijmout cizí hvězdolet a nikdo jiný na výzvu Cefea-nů neodpověděl, to svědčí o centralizované moci, která ovládá silné vysílače, ale nikomu je nedovolí užívat, ani ve výjimečných případech."
„O teoriích můžeme diskutovat později. Staneme se oběžnicí Tormansu a můžeme pozorovat život na planetě," řekla Fai Rodis. „Rozdělíme se teď na dvě skupiny. Na každého čeká spousta práce, ať už zůstane jako hlídka na hvězdoletu, nebo vstoupí na půdu planety."
„A co když nám také nedovolí přistát?" zeptal se Div Simbel. „Promyslila jsem způsob, který nám umožní přístup na planetu," odpověděla Fai.
„Koho odvoláte z hvězdoletu?" zeptal se Sol Sajin. „Kromě mne a tří specialistů, to znamená Čedi, Tivisy a Tóra, potřebujeme lékaře, technologa a prvotřídního odborníka pro počítače, který by ovládal i metody stochastiky. Jako technolog půjde Gen Atal, jeho povinnosti u kosmické ochrany lodi převezme Neja Cholli. Výpočty se bude zabývat první astro-navigátor Vir Norin, nu a lékařku máme jenom jednu." „Děkuji, Fai." Eviza poslala velitelce vzdušný polibek. Vir Norin jen radostně přikývl, nespouštěje oči z Fai Rodis. Lehký ruměnec mu zbarvil tváře, pobledlé za poslední měsíce namáhavé práce v těsných prostorách hvězdoletu. Gen Atal pevně stiskl tenké rty a mezi obočím se mu usadila hluboká kolmá vráska.
„A co já?" zvolala nespokojeně Olla Dez. „Připravila jsem se k výstupu a cítím se v optimální formě. Myslila jsem, že mohu zastat dva úkoly: pracovat vědecky a zároveň předvést Tor-manťanům plastické tance..."
„Určitě je předvedete, Ollo," namítla Fai Rodis, „na obrazovce našeho hvězdoletu. Ale potřebujeme vás tu jako spojku pro osobní práce a pro dálkový záznam. Ostatně, půjde-li všechno dobře, bude každý z nás hostem na Tormansu." „Ale zatím se dá počítat jen s tím nejhorším," zachvěla se Olla. „Ano, ale ne snad jen s ním," řekla Fai.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home