Sunday, November 06, 2005

Kapitola 1 díl 6

Temný plamen využil svých magnetických tlumičů inerce a nabíral rychlost ohromnými skoky, které by pro dřívější hvězdolety byly vražedné. Spojení s korábem se přerušilo.
Jakmile se přístroje ustálily na indexu 0,10129 (rychlosti pro prostor Šakti), všichni členové posádky opustili inerční ko­moru a rozešli se na svá místa.
Ve zploštělém sféroidu řídicí kabiny, zavěšené uprostřed ku­pole hvězdoletu, zůstalí jen velitel korábu Grif Rift, Fai Rodis a Div Simbel. V rychlém sledu za sebou naskakovaly a měnily se údaje o orientaci hvězdoletu v prostoru Šakti, elektronový mozek řídicího pultu je okamžitě přebíral a zpracovával. Div Simbel obratnými pohyby bleskurychle manipuloval páčkami, záměrně vytvářel překážky, poruchy i distorzi gravitačních křivek, aby vyzkoušel reakci všeA mechanismů v nepředvída­ných okolnostenh. Konečně se v^fbntrolním okénku rozsvítily čtyři hvězdičky a vibrace hvězdoletu ustala. Temný plamen nabral kurs. Inženýr zapojil pilotážní zařízení a bez hnutí sle­doval ukazatele stability.

Fai Rodis a Grif Rift se mlčky postavili na disk zamontovaný v podlaze kabiny a sjeli do dalšího oddělení korábu. Zde oba astronavigátoři společně se Sólem Sajinem horlivě pracovali nad výpočty bodu vstupu a výstupu. Oba výsledky musily být hotovy současně, protože hvězdolet klouzal po okraji Tamasu v nulovém prostoru jen velmi krátký čas, potřebný pro vstu-povév a výstupové obraty. Při průchodu nulovým prostorem čas Šakti neexistoval. Přesnost výpočtu pro navigaci podob­ného druhu přesahovala všechny představy a ještě donedávna se zdála nedosažitelná.
Teprve objev kaskádové korelační metody umožnil určit mís­to výstupu z nulového prostoru s přesností do půl miliardy kilometrů. Téměř současně byly zkonstruovány přístroje pro „ohmatávání" gravitačních polí, takže se daly vyloučit kata­strofy, k nimž by došlo, kdyby se hvězdolet při výstupu z nu­lového prostoru střetl s hvězdou nebo s jiným nebezpečným shlukem hmoty.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home