Sunday, December 11, 2005

Nesrovnalosti

Tormans byl skoro stejně velký jako Země a měl s ní i mnoho jiných společných rysů. Značně se od ní však lišil uspořádáním svého povrchu. Moře zaujímala širokou oblast kolem rovníku, zatímco pevniny byly posunuty k pólům a tvořily obrovité oblouky, rozčleněné do čtyř bloků. Jednotlivé části byly od sebe odděleny meridiálriími průlivy, nebo spíše moři a jejich základny se směrem k pólům zužovaly. Z velké výšky vyvolával povrch planety dojem symetričnosti, v naprostém kontrastu k rozeklaným obrysům pozemských souší a moří. Mohutné řeky tekly většinou od pólu k rovníku a ústily do rovníkového oceánu nebo jeho zálivů. Tu a tam bylo vidět klíny vyprahlé půdy, zřejmě pouště.
„Co tomu říká planetolog?" zamžoural po svém zvyku Sol Sajin. „Zvláštní planeta, ne?"
„Nic neobyčejného!" odpověděl vážně Tor Lik. „Je starší než Země, ale má větší rotaci. Polární undulace pevnin tu probíhala zřejmě rychleji a pokročila dál než u nás. Symetričnost, lépe řečeno vzájemná podobnost obou polokoulí, je pouze náhodný jev. Nitro Tormansu ve srovnání s pozemským je patrně klidnější, povrchové zdvihy ani poklesy nejsou příliš výrazné, tektonická činnost slabší, sopek málo, nebo vůbec žádné. To všechno je zákonité, zvláštní je jiná věc..." „Množství kysličníku uhličitého při vysokém obsahu kyslíku," vpadl do řeči Grif Rift.
„Tormanťané zužitkovali příliš mnoho přirozeného paliva. Bude se nám tu špatně dýchat, musíme se vyhýbat hlubokým proláklinám. Zato ale moře, nasycená kysličníkem uhličitým, budou čirá jako v prvotních geologických epochách na Zemi... samozřejmě s vápenitými usazeninami na dně. Tohle
všechno ale neodpovídá počtu obyvatel zjištěnému Cefeany před dvěma sty padesáti lety."
„Je tu i mnoho rozporů mezi uspořádáním povrchu planety a rozmístěním obyvatel," souhlasil Grif. „Možná že je zbytečné snažit se jim přijít na kloub, pokud se nespustíme na nízký oběh. Když nemají umělé družice, riskujeme jen, že nás Tormanťané objeví, ale nic nám nebrání obletět planetu v libovolné výšce."
„Tím spíš, že všechno potřebné jsme zjistili už při prvním obletu" přitakal horlivě Tor Lik.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home