Monday, December 05, 2005

Přiblížení

„Na odpočinek budeme mít dost času. Fai Rodis už předem upozorňovala, abychom se přibližovali k planetě co nejpomaleji z osvětlené strany a nepoužívali lokátorů ani signálních zařízení."
„Krást se nepozorovaně jako primitivní lovci, když číhali na zvěř?" pousmál se Sol Sajin. „Vám se to nelíbí?" divil se Div Simbel. „Není to zrovna pěkné, skrývat se, blížit se potají!" „Fai Rodis říkala, že nesmíme obyvatele Tormansu polekat. Jsou-li jejich pocity k hostům z vesmíru nepřátelské, vyvolá u nich přílet Temného plamene rozhořčení, a my pak budeme musit měsíc či dva kroužit po oběžné dráze kolem planety, abychom se naučili jejich řeč a poznali jejich způsob života. Jinak jim nedokážeme ani vysvětlit, proč tu jsme!" „Cefeané to dokázali!"
„Zřejmě tak, že se naučili jednu či dvě věty. A taky nedostali povolení k přistání! My je ale musíme dostat, urazili jsme příliš dalekou cestu. A pak, Tormans je náš cíl, a ne nějaká náhodně zpozorovaná planeta," řekl Div Simbel. „A nepodobá se to nemravnému špehování za rohem?" nevzdával se Sol Sajin. „To jsou metody vhodné pro lidi z pravěku, ne pro vyšší formy společnosti. Tady jde naše socioložka. Co vy o tom soudíte, Čedi?" Inženýr zopakoval dívce rozhovor.
Ta se chvíli zamyslila a pak řekla rozhodně: „Bylo by nedůstojné lidí Země i naší éry, abychom se objevili, podívali a zas potichu odletěli zpátky. Žádnou škodu bychom sice nezpůsobili, ale přece jen... nahlížet do bytu člověka, který nic netuší... Vysvětlíme jim to, až přistaneme na planetě. Oni to jistě pochopí."
„A jestli to nepochopí a nepřijmou nás?" trval Sol Sajin tvrdošíjně na svém a výsměšně mžoural. „Nevím, jak bych se rozhodla. Ale souhlasím s Rodis." „Já smýšlím stejně," řekl pilotážní inženýr. „Tím spíš, že vy oba opomíjíte jednu podstatnou maličkost. Z ohromné výšky, v níž bychom mohli trvale obíhat, uvidíme jen nejpovrchnější detaily ze života na planetě. A můžeme odposlouchávat jenom ty přenosy, které jsou určeny pro všechny. Jinými slovy — uvidíme a uslyšíme jen odhalenou tvář života společnosti. Nic víc ani nepotřebujeme, abychom pochopili jejich jazyk a způsob života."
„Máte pravdu, Dive! Že mě tak jednoduchá věc nenapadla hned! Co říkáte vy, Sole?"

0 Comments:

Post a Comment

<< Home