Tuesday, October 18, 2005

Prolog 3

„Puna se zeptala nepřesně," zvedl se podsaditý černovlasý Kimi a obhlédl své spolužáky, z nichž se mnozí horlivě hlásili o slovo a samou netrpělivostí div neposkakovali. „Máme to snad chápat tak, že ve vývoji společnosti mohou existovat jen dvě možnosti? Buď přechod k vyššímu, komunistickému zří­zení, nebo všeobecný zánik? Cožpak se nevyskytují plane­ty, jejichž obyvatelé by při odlišném společenském systému dosáhli vysokého stupně civilizace a nezanikli přitom na ná­sledky předčasného poznání? Platí-li vývojový zákon obecně, musí mít nutně výjimky. Kolik jich je?" Učitel asi minutu přemýšlel se zrakem upřeným na poloprů-svitný zelený panel katedry, kde se při přednáškách rozsvěco­valy nejrůznější informace a číselné údaje. Podivuhodná historie planety Tormans byla senzací uchova-
nou v paměti starší generace. Jeho mladí žáci ji samozřejmě také znali, protože o epopeji hvězdoletu Temný plamen bylo vytvořeno mnoho knih, filmů i písní. Třináct hrdinů velkolepé události je zvěčněno v sousoší z jiskřivého narudlého kamene na malé náhorní plošině Revat, v místě, odkud se kosmická loď vydala na svou pouť.
Třída mlčky čekala. Žáci vyšších ročníků měli dostatečný tré­nink v trpělivosti a sebeovládání. Obě vlastnosti byly pro kaž­dého mladého člověka nutným předpokladem, aby mohl začít a úspěšně splnit Herkulovy činy.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home